Färg och form på wellpapp, papper och kartong

Wellpapp är ett av de mest klassiska materialen inom förpackningar. Att sätta färg och form på wellpapplådan blir allt vanligare och fler ser nyttan med att profilera sin förpackning.

Allt du behöver veta om profilering på förpackningar hittar du i vårt white paper.

Det finns två huvudtyper av tryckmetoder som vi använder inom Boxon; Offsettryck och Flexotryck. Med offsettryck kan man skapa enastående återgivning av färg och bild, men det finns begränsningar vad gäller format och material. Större emballage brukar därför prodiceras i flexotryck.

Flexotryck ger god återgivning av text och bilder, och passar utmärkt på t.ex. transportförpackningar, butiksförpackningar och displayställ.

offset-tryck

För papper och kartong används mestadels offsetttryck kombinerat med olika typer av lackering för att skapa en säljande och snygg förpackning. Offsetttryck har en mycket bra registerhållning mellan färgerna och lämpar sig för både små och stora volymer.

offset-tryck-2Skulle man vilja skapa mer avancerade dekorer även på wellpapp så finns det möjligheter, men processen blir lite annorlunda. Offsettrycket görs då på ark som sedan limmas på wellpappen.

Lackering

För offsettryck kan man använda UV-lack eller vattenlack för att förstärka trycket på förpackningen. Lacken fungerar samtidigt som en skyddande barriär. Vanligast är matt eller blank UV-lack som placeras partiellt för att t.ex. förhöja produktnamnet eller en logotyp.

I nästa inlägg visar vi hur tryck på olika typer av plast och film kan se ut och vad man bör tänka på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s